fbpx

Esküvő Akadémia 2. rész – Hogyan válassz szolgáltatót?

Az Esküvő Akadémia eddigi részei:
0. rész: Bevezető
1. rész: A 10 legfontosabb dolog


Mik azok az általános jellemzők ami alapján eldöntheted egy szolgáltatóról, hogy rá van szükséged? Mik azok a jelek amiket, ha meglátsz, menekülnöd kell? Ki a jó választás?

Készülődtök az esküvőre, a szolgáltatók mind azon dolgoznak, hogy végeredménynek a tökéletes esküvőt hozzák ki neked. Ideális esetben. Sokan lesznek, sok helyről jönnek, mind más mentalitással és szakmai hozzáértéssel.

Kire is lesz szükséged? Hirtelen felsorolva:
Esküvőszervezőre, fotósra, videósra, ruhakölcsönzőre, virágosra, dekoratőrre, zenészre, vagy dj-re, vendéglátósra, szertartásvezetőre, vőfélyre, grafikusra, vagy nyomdára.

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, ki a jó és ki kevésbé jártas a szakmájában, mindhez értened kellene, ami természetesen lehetetlenség. Ezért szoktam ajánlani az esküvőszervezőt, aki már kitapasztalta, hogy kivel érdemes dolgozni. Kérdezd ki egy ismerősöd, hogy Ő kikkel dolgozott együtt és kivel mennyire volt megelégedve. Mi van akkor, ha magatok szervezitek le az esküvőt és nem bízzátok profira, ha nincs kitől tippeket kérni? Akkor jöhet az internetes keresélés, a válogatás. Ehhez hoztam most néhány tippet.

Hogyan döntsd el, hogy melyik szolgáltatóra van szükséged?

Bármelyik szolgáltatási területen nézelődsz, ömlenek majd rád az ajánlatok. A szolgáltatók egymás után sorakoznak és jelentkeznek, versenyeznek a kegyeidért, hogy őket válaszd. Ha valaki nem szeretné az esküvődet megnyerni magának, arra neked nem is lesz szükséged. Ő annyira tele van már dátumokkal, hogy lehetetlenség megszerezni, vagy nem is nagyon érdekli a nagy napod, mert nem fektet bele energiát, hogy rátalálj, hogy megfeleljen neked.

Elmondok néhány fontos dolgot amire figyelned kell, hogy a megfelelő szolgáltatót tudd kiválasztani.

Legyen kulturált, informatív, szakmai weboldala és FB oldala

Mennyire vehető ma valaki komolyan, akinek semmi megjelenése nincs az interneten? Mennyire lesz igényes a munkájára, ha a webes megjelenésére is igénytelen? Ha egy összecsapott, átláthatatlan, ronda weboldallal akarja eladni magát, akkor jobb, ha menekülsz.
Egy igényes internetes megjelenés tükrözheti a munkához való hozzáállásának is a minőségét.

Legyenek a weboldalán igényes fotók, lehetőleg róla  és a munkáiról is, elérhetőség, részletes leírás. Az internetes megjelenési stílusból is következtetni lehet a szolgáltatóra. Arra, hogy mennyire precíz, mennyire igényes, esetleg flegma, nemtörődöm. A weboldal, vagy a FB oldal az első felület amivel találkozol, ha érdeklődsz a szolgáltatása iránt. Nem mindegy, hogyan mutatkozik be, milyen benyomást gyakorol rád elsőre.

Rendelkezzen referenciákkal

Találkoztam olyan vőféllyel aki saját elmondása szerint is csak néha vállal ilyen megbízást. Ez nekem azt jelentette, hogy még soha nem csinált ilyet. Ez meg is látszott a munkáján. Bénázott, dadogott, szerencsétlenkedett. Találkoztam profival aki egész éveben csak ezzel foglalkozik, aki szinte már fellépő művészként dolgozott.

Válassz olyan szolgáltatót aki referenciákat tud felmutatni, akiről egyértelműen kideríthető, hogy szakmailag toppon lesz, nagy tapasztalattal bír mert nem ma kezdte. Ő az aki helyt tud állni és meg tudja oldali a váratlan szituációkat. Ő az, aki a legmagasabb szakmai minőségű szolgáltatást tudja nyújtani. Tudom, hogy szegény kezdőknek is el kell indulniuk valahogy, de ne a Te esküvődön kísérletezzenek. Neked profi szakemberre van szükséged.

Adjon részletes árajánlatot

„Olcsó húsnak híg a leve” Ez a szólás itt is fokozottan igaz. Akinek rossza híre, vagy aki csak úgy tud magának ügyfelet fogni, hogy jól lenyomja az árait, annak előre megkérdőjelezhető a szolgáltatási minősége. Persze mindig vannak kivételek és kapsz olcsón szuper szakembert, ugyan így kaphatsz minősíthetetlen szolgáltatást is drágán, de nagy általánosságban elmondható, hogy ezeket a szakma hamar kiveti magából. Gyorsan elterjed a rossz hírük.

Aki magas minőségi szolgáltatást nyújt, az meg is fogja kérni az árát.
Igyekezz az anyagi lehetőségeidhez képest a legjobbat kiválasztani árban is és minőségben is.
Kérj ajánlatot több szolgáltatótól! Ne csak az árakat, a szolgáltatást is hasonlítsd össze!

Egy normális árajánlat nem egy SMS-ben elküldött végösszeg. Aki így, futtában ad ajánlatot neked, az nem vesz komolyan. Egy árajánlat legyen részletező, legyenek benne a feltüntetett szolgáltatások, lásd, hogy mit kapsz a pénzedért és az pontosan mennyibe fog kerülni. Mikorra érkezik, mikorra teljesíti a szolgáltatást, pontosan mit tartalmaz a kínált szolgáltatás. Mennyi az előleg, mi a fizetés módja, mivel jár az esetleges lemondás.
Ezek alapján tudod későbbiekben hiányosság esetén számon kérni a szolgáltatót és ez alapján lehet a végén korrekt elszámolást végezni.

Legyen személyes, vagy telefonos elérhetősége

Egy esküvőszervezőt nem lehet csak a a weboldala és az árajánlata alapján kiválasztani. Szükség van a személyes találkozásra. Akkor kiderül, hogy van-e szimpátia, van-e közös hullámhossz. Ha olyan szolgáltató weboldalával találkozol ahol csak egy űrlap kitöltési lehetőség van és nincs akivel telefonon tudnál beszélni, esetleg személyesen tudnál találkozni, annál lehet gyanakodni, hogy valami nem nincs rendben.

Vegye figyelembe az igényeitek és legyen konstruktív

Ragaszkodjatok az elképzelésetekhez – persze ésszerű keretek között. Ez a Ti nagy napotok, így mindennek úgy kell menni, hogy azzal elégedettek legyetek. Meséltek nekem jegyespárok olyan szolgáltatóról aki minden ötletüket lehurrogta és megmondta a nagy tutit, hogy mit és hogyan kell csinálni. Ha Ti limuzin helyett kerékpáron szeretnétek érkezni, ha a polgármesteri hivatal helyett repülőből kiugorva szeretnétek kimondani a boldogító igent, akkor ragaszkodjatok az elképzelésetekhez, bármennyire őrült is az.

Senki ne akarja helyettetek eldönteni, hogy mit akarjatok. Ne azt keresse a szolgáltató, hogy amit kitaláltatok az miért hülyeség, és miért nem lehet megvalósítani, hanem azt, hogy hogyan lehet a legjobban kivitelezni.

Legyenek kész tervei, ötletei, mintái

A legtöbben konkrét elképzelés nélkül, álmokkal érkeznek a szolgáltatóhoz. Meséld el, hogy milyennek álmodtad meg az esküvőd és a jó szolgáltató kapásból elmondja, megmutatja, mintákkal illusztrálja, hogy Ő ezt miként oldaná meg. Ha csak fejvakargatással, hümmögés-hámmogással és nagy kérdőjelekkel találkozol, akkor nem Ő a megfelelő szolgáltató a számodra. A jó szolgáltatótól ezt a három szót kapod: „nem probléma, megoldjuk„.

Összességében elmondható, hogy nem vagytok könnyű helyzetben. Az esküvőszervezés nem más mint rendezvényszervezés, ami egy külön szakma. Ha ezt saját kézbe veszitek, fel kell kötni az alsóneműt.

Hiába a sok szuper szolgáltató az esküvődön, csak az az egy fog megmaradni, arról fogtok bosszankodva beszélni aki megkeserítette a tökéletesnek álmodott napot. Remélem, hogy sikerül úgy szolgáltatókat választani, hogy ne legyen ilyen.

Ajándék(ok):

Esküvői Szolgáltató táblázat

A szolgáltatók összehangolásához készítettem Nektek egy Esküvői szolgáltató táblázatot.
A linkre kattintva egy Google táblázat nyílik meg, amit majd neked kell kitöltened. A táblázat egyben azt is tartalmazza, hogy milyen szolgáltatókkal kell felvenned a kapcsolatot.

Az oszlopokban a szolgáltatók elérhetőségei, jellemzői, árai szerepelnek, míg a sorokban felveheted egymás alá a szolgáltatókat akiket az interneten találtál, akikkel már felvetted a kapcsolatot. (Olvasd el a magyarázat sort és oszlopot, majd töröld ki!)

Egymás alatt szerepeltetve őket össze tudod hasonlítani a kínált szolgáltatásuk és így könnyebb lesz dönteni. A szabad dátumokat egymás alatt látod, így össze tudod sakkozni, hogy ki, mikor ér rá.
A táblázat elkészítésekor nem a szépségre, hanem a használhatóságra törekedtem.

A táblázatot itt találod: Esküvői Szolgáltató táblázat
Vagy a letöltés gombra kattintva letöltheted Excel formátumban.

Letöltés

A következő rész:

Holnap érkezik a következő (3.) rész, melyből megtudhatod, hogy pontosan mikor és miket kell leszervezned a tökéletes esküvődhöz.


Kedves Jegyespár!

Ha az Esküvő Dj Műsor szolgáltatásomhoz szeretnétek azonnali árajánlatot kapni, az alábbi linken bármikor kérhetitek az árkalkulátorom:  http://eskuvodjmusor.hu/arajanlat/

Ha még nem léptetek be az Esküvő Akadémia zárt FB csoportjába, akkor itt megtehetitek. Itt további érdekes és hasznos információkat, cikkeket, szolgáltatói ajánlatokat találtok.

Baráti üdvözlettel: Ofner László (Dj Catana):
06 30 93 22 808