fbpx

Esküvő Akadémia 8. rész: Milyen a jó esküvői fotós, videós?

Az Esküvő Akadémia eddigi részei:
0. rész: Bevezető
1. rész: A 10 legfontosabb dolog
2. rész: Hogyan válassz szolgáltatót
3. rész: Miket kell leszervezni
4. rész: 10 leghasznosabb esküvőszervező tipp profiktól
5. rész: 10 tipp, hogyan spórolj meg drága forintokat az esküvődön
6.rész: Milyen zene legyen az esküvői szertartáson és mit játsszon a dj a lakodalomban?
7. rész: Milyen a jó ceremóniamester, vagy vőfély 


Miért éri meg  jó fotóst, videóst választani?

Évek múltán nem fogtok már emlékezni rá, hogy mennyit költöttetek fotósra, vagy videósra, csak a képek és a film marad meg. Az évtizedek múltával azok az emlékek maradnak meg a legtisztábban amiket fotókon, videókon rendszeresen vissza tudtok nézni, így frissítve fel újból és újból az élményeket.

Kifogások az esküvői fotósok, vagy videós ellen

„Rólam nem lehet jó képeket készíteni” vagy „Nem vagyok fotogén, engem nem szeret a kamera” – A profi fotóst éppen az különbözteti meg az amatőrtől, hogy olyan előnyös képeket tud készíteni rólad, amit képzelni sem mertél.

„Felesleges pénzkidobás, a Feri bácsi is szuper képeket tud készíteni” – Feri bácsi biztosan szuper tájképeket készít, de hány esküvői fotózáson vett már részt? Ismeri az esküvői fotózás buktatóit és fortélyait?

„Ezt bárki meg tudja csinálni, csak kattintgatni kell” – Nem, ezt nem tudja bárki megcsinálni, csak aki rutinos benne. Nem a kattintgatás a lényeg, hanem, hogy megfelelő technikai és tudásbéli felkészültséggel kattintgasson a fotós. Tudja hol, mikor, mire kell fókuszálni és megragadja a pillanatot.

„Apu profi fotós, majd Ő megoldja” – Apu nem dolgozni akar az esküvődön. Élvezni szeretné Ő is a gyermeke, a családja örömét. Apunak a vendégekkel is foglalkoznia kell, nem tud mindig, mindenhol ott lenni.

Milyen a jó esküvői fotós:

  • Ismeri a koreográfiát így pont ott van ahol lennie kell, akkor kattint amikor megtörténik az esemény, Pl a hitvesi csók
  • Észrevétlen, nincs láb alatt, nem tolakszik be a vendégek intim szférájába
  • A felvételei tükrözik a jegyespár személyiségét. Ha kell romantikus, ha kell vicces.
  • Személyiségével eléri a párnál, hogy élvezzék a fotózást/videózást és ezt meg tudja jeleníteni a felvételein.
  • A fotó akkor jó, ha egy képben egy egész történetet elmesél.
  • A jó fotós szeme mindent lát. Sőt, másként látja.
  • Észreveszi a szépséget, a hangulatot és meg is tudja örökíteni.
  • Jó pszichológus. Elő tudja hozni belőletek az érzelmeitek és meg is tudja örökíteni

Kreatív fotózás esküvő előtt, vagy után

Az esketés előtti fotózás magában rejti annak esélyét, hogy még idegesek vagytok, jobban kell vigyázni az esküvői ruhára, máshol jár a gondolatotok. Így nem tudtok felszabadultak lenni a képeken. Én inkább a szertartás utáni fotózást javasolnám. Érdemes egy kreatív részt a naplemente idejére is időzíteni, ekkor a legszebbek a színek. Naplementekor (golden hour) minden aranyban színben úszik.

A vendégek e közben beszélgetnek, rágcsálnak (nem megfeledkezni a vendégek etetéséről, itatásáról!) és ismerkednek. Először találkozik a két család, miért ne lehetne ismerkedni. Sőt a távolabbi rokonok sem találkoznak sűrűn, lesz mivel eltölteniük az időt, amíg Ti fotózáson vagytok.

Kit válasszatok

Referencia munka nélkül ne válassz senkit!
Ha nem láttad a képeit, a videóit, akkor az olyan, mintha vakon ráböknél valakire. Nézd meg milyen esküvői filmeket, fotókat készít, milyen a stílusa, a kivitelezése, milyen a képei, vagy a filmjének a hangulata.
Lehetőség szerint kérjetek személyes találkozót, mert nagyon számít a személyes szimpátia. Az érzelmeitek meg kell, hogy jelenjenek a fotókon. Egy ellenszenves fotóssal, vagy videóssal szemben bezrkozól, míg egy szimpatikusnak kinyílsz.

A szolgáltatások és az árak

Mindenképpen kérjétek be, hogy mit tartalmaz az árajánlat. Egy fotós több ezer képet készít. Ezek a nyers képek. Ezt követi az utómunka. Fotósnál a képek retusálása, kiválasztása, vágása, videósnál a felvett anyagok összevágása, a filmek elkészítése. Ezek az esküvőt követően még sok-sok munkaórát jelentenek a fotósnak és a videósnak is.

A retusáló programokkal a fotósok további csodákat tudnak tenni. Ezen nem azt kell érteni, hogy Photoshopban majd lefaragnak rólunk 5-10 kilót, hogy karcsúbbak legyünk, hanem úgy tudják megvágni, utólag módosítani a szín és fény beállításokat, hogy elálljon tőle a lélegzetünk. Ezt egy amatőr nem tudja megcsinálni.

A videóvágás egy külön szakma. Ne hasonlítsd össze a munkát azokkal a videóvágó programokkal amiket a telefonodra is le tudsz tölteni. A felvételek, a vágóképek sorrendje, a jelenetek dinamikája, a felvételek színezése és fényezése, a  hang és az aláfestő zenék megfelelő használata, a film megkomponálása, hogy kerete, íve legyen, mind óriási munka és rendkívüli hozzáértést igényel. Ezeket meg kell fizetni, ha feledhetetlen emlékeket szeretnétek.

Az elsődleges ár a fotósnál az átadott képek száma, míg a videósnál az átadott filmek száma és hosszuk. Ezekhez jönnek hozzá az extrák. Pl: 1, vagy két fotós jön. Egy, vagy két kamerával dolgoznak a videósok.
Voltam olyan esküvőn, ahol egy egész videós stáb dolgozott. Mozgó, darus kamerával, drónokkal, 4-5 operatőrrel, megkomponált jelenetekkel. Ez már több milliós nagyságrendű forgatás volt. Általánosságban a fotósok díjazása 80.000-200.000Ft.- közötti, míg a videósoké ennek kb a duplája.

A fotós a szertartáson és a kreatív fotózáson kb 2000 képet készít. Egész napos eseményen és éjszakai bulin akár ennek a többszörösét. Ezekből választ ki számotokra kb: 600-800 olyan digitális képet ami tényleg profi és évek múlva is bátran mutogathatjátok.
A képeket kérhetitek előhívva, kinagyítva, bekeretezve, digitális, vagy kézzel fogható fotókönyvbe attól függően, hogy melyik fotós milyen extra szolgáltatást kínál és mennyiért.

A videós a 4-8 órányi (több kamera esetén 8-16 órányi) felvett nyersanyagból vág össze nektek egy hosszabb filmet ami minden mozzanatát tartalmazza az esküvőtöknek, és egy rövid kisfilmet, amit bárkinek meg tudtok mutatni. Szörnyű amikor leültetnek a TV elé, hogy nézdd meg valaki esküvői videóját és egy másfél órás filmet kell végigszenvedned. A rokonok és a barátaid csak számodra érdekesek, egy kívülálló számára unalmas. Nekik készül egy rövid 5-10 perces összefoglaló. A hosszú változatot nektek lesz elképesztő élmény visszanézni 20 év elteltével.

Jegyesfotózás

Kiváló alkalom a jegyesfotózás, hogy megismerkedjetek a fotóssal. Az esküvő előtt néhány hónappal kiválasztotok egy helyszínt és egy időpontot, ahol a fotós készít rólatok egy sorozatot. Ennek lehet tematikája is, de egyszerű hétköznapi viseletben is készülhet. Választhattok szabadtéri vagy műtermi helyszínt. Kérjetek róla árajánlatot a fotóstól.
Így megismeritek, kiderül, hogy szimpatikus-e, tudtok-e vele együtt dolgozni, milyen ötletei, beállításai vannak, mennyire kreatív.
Az elkészült képek alapján eldönthetitek, hogy felkéritek az esküvői fotózásra, vagy inkább mást választotok.

Találtatok már fotóst? Tudok ajánlani Nektek jó fotóst és jó videóst is megfizethető áron. Hívjatok fel és beszéljünk róla!

A következő rész:

Holnap küldöm a 9. részt. Már nincs sok. Az utolsó előtti részben az esküvői dekorációról lesz szó. Mit és hogyan érdemes dekorálni, mire kell odafigyelni, hogyan lehet kis pénzből is látványos dekorációt készíteni. Ezt a részt Joó Zsuzsa, profi dekoratőr készítette el nektek. Remélem tudtok belőle hasznos ötleteket meríteni.


Kedves Jegyespár!

Ha az Esküvő Dj Műsor szolgáltatásomhoz szeretnétek azonnali árajánlatot kapni, az alábbi linken bármikor kérhetitek az árkalkulátorom:  http://eskuvodjmusor.hu/arajanlat/

Ha még nem léptetek be az Esküvő Akadémia zárt FB csoportjába, akkor itt megtehetitek. Itt további érdekes és hasznos információkat, cikkeket, szolgáltatói ajánlatokat találtok.

Baráti üdvözlettel: Ofner László (Dj Catana):
06 30 93 22 808