fbpx

Esküvő Akadémia 9. rész – 11 szuper dekorációs tipp egy profi dekoratőrtől

Az Esküvő Akadémia eddigi részei:
0. rész: Bevezető
1. rész: A 10 legfontosabb dolog
2. rész: Hogyan válassz szolgáltatót
3. rész: Miket kell leszervezni
4. rész: 10 leghasznosabb esküvőszervező tipp profiktól
5. rész: 10 tipp, hogyan spórolj meg drága forintokat az esküvődön
6. rész: Milyen zene legyen az esküvői szertartáson és mit játsszon a dj a lakodalomban?
7. rész: Milyen a jó ceremóniamester, vagy vőfély 
8. rész: Milyen a jó esküvői fotós, videós?


11 szuper dekorációs tipp egy profi dekoratőrtől

Ebben a részben az esküvői dekorációról lesz szó, amely megírásához felkértem valakit, aki nálam sokkal jobban ért hozzá. Zsuzsa már hosszú évek óta foglalkozik ezzel a legkisebb esküvői díszektől kezdve a komplett, több száz fős rendezvények dekorációjáig. Azt írta nekem, hogy próbálta az anyagot lerövidíteni de ennél jobban nem sikerült. Szavaiból árad a szakma szeretete és a tudás aminek egy részét most megosztja veletek. Remélem, hogy hasznosnak találjátok!

Esküvői dekoráció

Az esküvő egyik fő eleme a dekoráció, melynek hangsúlyossága páronként eltérő. Vannak menyasszonyok, akik fejében már kamaszkorúk óta megvan az álomesküvő képe, van, aki tudja, milyen hatást szeretne elérni, van, aki azt tudja, mit nem akar, és van, akinek semmilyen elképzelése sincsen. A sort még lehetne bővíteni, de itt most megpróbálok inkább mindenkinek tanácsot adni, mire figyeljen, hogy az esküvői dekorációja a lehető legtökéletesebb legyen.

1. Döntsd el, a dekoráció hányadik helyen áll a prioritások listáján!

Bár a hivatásom, hobbim a dekoráció, ebből is élek, mégis azt mondom, hogy az esküvőn az étel és a zene a két legfontosabb elem. Hiszen esküvői vacsorára (néha ebédre) invitálod a vendégeket, akik valóban éhesek lesznek, és kíváncsian várják a finomabbnál finomabb fogásokat. A zenéről azt hiszem nem is kell beszélnem, hiszen az adja meg az egész esküvő sava-borsát. Jó hangulat nélkül mit sem ér a gyönyörűen feldíszített helyszín sem.
Viszont neked már a tervezésnél tudnod kell, mennyire akarsz a dekorációba belemélyedni. Csupán egy ízlésesen feldíszített termet képzeltél el, mely kellemes hátteret biztosít az eseményhez, vagy egy álomszerű környezetet szeretnél magad köré varázsolni? Ennek függvényében tervezz a dekorációval

2. Tájékozódj az árakról, készíts költségvetést!

Mielőtt belevágsz, és elkezded gyűjteni a képeket a Pinterestről, kérd ki néhány dekoratőr, virágkötő tanácsát, informálódj az árakról. Persze minden ár változik, de azok, akik hétről hétre ezzel foglalkoznak, meg tudják mondani, kb. mennyivel kalkulálj. Az én tapasztalatom szerint az esküvői dekoráció általában 300.000 – 500.000 Ft között mozog. Ez az ár kb. 80-100 fős esküvőre vonatkozik virággal, profi kivitelezéssel, textil és virágdekorációval együtt. Természetesen nagyon sok tényező befolyásolja az árat, amire sajnos itt nincs időnk kitérni, lehet ez persze kevesebb is, és határ a csillagos ég…

3. A helyszínválasztásnál vedd figyelembe, mennyire igényel a helyszín dekorálást!

Lehet, hogy kedvező a hely bérleti díja, de nagyon sok ’takargatnivalója” van, amihez már profi kivitelezőre van szükség. Így a költséged növekedni fog. Ha pl, egy helyszín mennyezetét drapériával akarod eltakarni, ott nem csak a textilek fogják megnövelni a költségeket, hanem a munkadíj is emelkedni fog. Érdemes tehát a helyszín adottságait nem csak a tánctér elhelyezkedésének szempontjai alapján, hanem a dekoráció figyelembe vételével is megnézni, majd kiválasztani.

4. Az esküvői dekoráció elemei

Milyen összetevői vannak az esküvői dekorációnak? Mielőtt nekivágsz, készítsd magad a dekorációt vagy bízd dekoratőrre, tudnod kell, miből is áll egy esküvői dekoráció. Itt hangsúlyoznám, hogy semmi sem kötelező. Manapság egyre összetettebbek az esküvői díszítések, egyre bővül a felsorakoztatott elemek száma, mely néha átcsap egyfajta versengésbe. Az enyém szebb, jobb, díszesebb, különlegesebb legyen… Én azt tanácsolom, ne menj bele ebbe a versenybe! Ne akarj megfelelni másnak, a dekor is olyan legyen, mint te vagy. Ha te lilát szeretnél, ne engedj belőle, ez a te nagy napod! Ha nem akarsz köszönetajándékot, ne adj, csak azért mert a hűtődön már 10 pár képe mosolyog boldogan rátok… Viszont vannak alapdolgok, melyek az esküvői dekoráció részét képezik, amelyek a következők, ha az esemény kronológiai sorrendjét vesszük:

1. Szertartás: székek dekorációja, sok esetben bevonulási szőnyeg, boldogságkapu, szertartási asztaldísz, homokceremónia, közös gyertyagyújtás kellékei. Gyűrűpárna, sziromszóró kosár szirmokkal. Amennyiben nagyobb tér áll a rendelkezésre lehet drapériával díszíteni, egy-két nagyobb, állványos dísszel kiemelni a hátteret, de tehetsz akár hatalmas papírvirágokat is, ha a helyszín adottsága azt kívánja

2. Teremdekoráció: ide tartozik a drapériázás (mennyezet vagy oldalfal takarása, kiemelése), ezek megvilágítása alulról, oldalról, felülről égővel vagy lámpákkal, különböző belógatott elemek (töretlenül népszerűek a lampionok, pom-pomok, virággömbök), a főasztal háttérdíszítése (általában fényfüggöny különböző kiegészítőkkel (belógatott monogram, díszítő drapéria, virágfűzér, óriási papírvirág…stb.)

3. Asztaldekoráció: terítők (alap fehér terítő általában mindenhol van, hogy milyen állapotban, érdemes leellenőrizni), sokszor teszünk futót az asztalra, melyen van a virágdísz. A vendégek elé ültető kártya, köszönet ajándék, szépen hajtogatott szalvéta kerül. Az asztalon középen van továbbá a menükártya és az asztalszám. Jó, ha van valamilyen világítás az asztalon, vagy beleépítve a virágdíszbe, vagy külön gyertya- vagy mécses tartóban. Nem is gondolnánk, hogy milyen hangulatossá tudja varázsolni az ünnepi terítéket

4. Székek: Sokszor adottak a székek, és nem mindenhol vannak jó állapotban. Ezeknek a takarására találták ki a székszoknyát, székhuzatot, székleplet…és még sorolhatnám az elnevezésüket. Vannak fényes és matt anyagú székszoknyák, olyanok, melyek minden típusú székre alkalmasak, és vannak modernebb, spandex anyagból készültek, melyek a konferencia székekre húzva mutatnak jól. A szabott székszoknyákat akkor használjuk, ha elegáns, de inkább klasszikus díszítést szeretnénk. Ha szép a szék, és illik a dekorációhoz, nem érdemes eltakarni, ezzel is jelentős költséget lehet megtakarítani. Amennyiben neked kell gondoskodnod a bútorokról, érdemes szétnézni a piacon. Néhány éve már itthon is elérhetőek a chiavari székek többféle színben, típusban és árkategóriában. Gyönyörűek, és nagyon feldobják az esküvő látványvilágát.
A székekre kerülhetnek masnik, szalagok, virágok, oldalra vagy hátulra (a székek elhelyezésétől és funkciójától függően). De akár felirattal is díszíthetjük az ifjú pár székét

5. Virágok: A virágokról szintén külön cikket lehetne írni, itt csak felsorolom az általános típusokat:
menyasszonyi csokor (kerek vagy hosszúkás, ez függ a menyasszony alkatától, illetve a virág típusától. Általában a menyasszony megálmodott csokra, mely illik a ruhájához és a dekorációhoz),
vőlegény kitűző (a vőlegény öltönyének bal oldali gomblyukába tűzzük, rendszerint egy virágfej feldíszítve),
kitűző férfi tanúnak, közeli férfi rokonnak (apa, fiú testvér, néha a ceremóniamester is kap). Ez szintén egy virágfej csak kevésbé díszes, mint a vőlegényé.
Csuklópánt – a kitűző női változata (tanúnak, leánytestvérnek, esetleg anyukáknak adható kecses, csuklóra köthető virágfej.
Szülőköszöntő csokor – többnyire színes virágcsokor anyukáknak, nagymamáknak, apukáké bor vagy valami ital díszdobozban.
Dobócsokor – „eldobható menyasszonyi csokor” ugyanolyan, mint az igazi, csak kisebb, és feláldozható. kb. a menyasszonyi csokor kétharmada. Sokszor akár háromfelé is szétesik, ha van annyi gyűrű várományos lány a meghívottak között.
Autódísz – lehet csak textil, vagy a kocsi elejére rögzített virágdísz. (a méreténél érdemes figyelembe venni, hogy ki lehessen látni a szélvédőn…)
Koszorúslány csokrok – ezek kisebb csokrok, melyek harmonizálnak a dekorációval, a koszorúslányok ruhájával és esetleg a menyasszonyi csokorral. Sziromszóró kosárka szirommal – általában kisebb, fehér fonott kosár, színes rózsaszirmokkal tele
Asztaldíszek – lehetnek kötött, tűzött csokrok, vagy vázában elhelyezett virágok, vagy csupán virágfejek, természetesen függ a dekoráció jellegétől Főasztaldísz – általában kettő az egyben, mert a főasztaldísz egyúttal a ceremónia asztal dísze is, hiszen ott csak rövid ideig szükséges, és a szertartás végeztével be lehet vinni a főasztalra. Ez általában hosszúkás alakú

6. Kültéri díszítés: az egyik legszebb része a díszítésnek. Nagyon népszerűek a világító lampionok, mini égők, mécses tartó lámpások, fáklyák. Ezeknek számtalan variációs lehetősége van, a hely adottságaitól függően. Ma már biztonságos elemes gyertyákat, mécseseket is lehet kapni, így attól sem kell tartanunk, hogy tűzveszélynek tesszük ki a helyszínt.

7. Egyéb kiegészítők. Ezt sorolhatnám estig is, hiszen a díszítés tárháza kimeríthetetlen. Álljon most itt néhány példa a teljesség igénye nélkül: útjelző és köszöntő táblák, feliratok, fotófalak, fotózási kellékek, ajándékasztal, vendégkönyv, ujjlenyomatfa, stílusosan bedíszített desszertasztal…stb.)

5. Határozz meg egy stílust, irányvonalat, színt az esküvői dekorációd elkészítéséhez!

Így könnyebb lesz vagy a te dolgod, vagy a megbízott dekoratőr dolga. Ez természetesen sokszor függ a helyszíntől és az adott környezettől is. Ha egy kastélyszállóban tartod az esküvődet, egyértelmű a romantikus stílus, amit egy trendi, letisztult formákkal bíró étterem esetén nem mondhatunk el.
Manapság közkedvelt stílusok:

Vintage: csipke, rezgő, befőttes üveg „nagyi vidéki házában talált kellékek és a kertből szedett virágok” – ha röviden kellene összefoglalni a lényegét

Rusztikus: naturális elemek, természetes, lenvászon anyagok, pasztell színek, nagyfejű, sokszirmú virágok (hortenzia, angol rózsa), különböző fa kiegészítők (kéreg, falapok…stb.)

Shabby chic. azaz kopottan elegáns – finom, pasztell színek, felújított bútorok, kényelmes, szívmelengető, otthonos érzés

Francia provance-i stílus: a finom színek párosítva hanyag eleganciával kiegészítve az elmaradhatatlan levendulával.

Természetesen a fent említett stílusok sokszor keverednek, hiszen rengeteg átfedés van köztük. Ezeknek az irányzatoknak a lényege, az „érezd jól magad a személyre szóló esküvődön”!

Klasszikusan elegáns: a kifejezés magáért beszél, általában nagyobb virágkompozíciók vagy drága, elegáns virágok üvegvázában a jellemzői. Báltermek, kastélyok jellemző stílusa

Tengerparti: bár nálunk nincs tenger, de a stílus annál inkább közkedvelt. Színe a kék minden formája kiegészítve fehérrel, pasztell rózsaszínnel, dekorációs kellékei pedig a homok, kagylók, kövek, pálmalevél, egzotikus virágok

Tematikus esküvők: egyre gyakoribbak az ú. n tematikus esküvők. Ennek lényege, hogy egy bizonyos téma köré épül a dekoráció, és ez jelenik meg mindenhol. Néha a vendégek ruházatában is visszaköszön. Ilyen lehet pl. a Hawaii, Nagy Gatsby, Alíz Csodaországban, Steampunk, különböző nemzetiségi és évszakhoz kötött témájú esküvők.

Persze a sort lehet még folytatni, de talán ezek a hazánkban legjellemzőbbek. Ami persze nem azt jelenti, hogy neked ezek közül kell választani!

6. Gyűjts inspirációs képeket, de vedd figyelembe a költségkeretet is!

A fent leírtak alapján nagyjából be tudod határolni a stílust, amit szeretnél. Mindenki, – még én is -, inspirálódik a Pinterestről, órákig lehet nézegetni a szemet gyönyörködtető képeket. Azt javaslom, ha találsz olyat, ami igazán tetszik, rögtön mentsd el, mert néhány nap múlva már nem biztos, hogy megtalálod!
A Pinteresten lévő, hatalmas virágkompozíciókról azt kell tudnod, hogy sok esetben művirág, és elképzelhető, hogy akár egy asztaldísz is túllépheti az egész dekorra szánt költségkeretedet. Érdemes tehát a kettőt arányba hozni. (mármint az áhított dekorációt és a költségkeretet)

Nagyon jó ötleteket lehet találni a költséghatékony, DIY (Csináld magad hangzatos amerikai neve) dekorok elkészítésére is. Ezzel kapcsolatban az a tanácsom, hogy próbáld ki jó előre, hogy tényleg meg tudod-e csinálni… A YouTube-on olyan flottul megy mindig minden, pikk-pakk megvan… Érdemes legalább egyszer megcsinálnod, amikor is leméred az időt, hogy lásd, neked ténylegesen mennyi időbe fog telni az elkészítés. Így előre tudsz kalkulálni, mire, mennyi időre van szükséged.

7. Döntsd el, te magad készíted el a dekorációdat vagy profira bízod!

Mindenképp mérlegelj! Lehet, hogy sokan ajánlkoznak a barátnők közül, hogy segítenek az esküvő napján díszíteni (vagy előtte), de hidd el, ők is szépek akarnak lenni a te nagy napodon, és van, akinek fontosabb lesz, hogy eljusson fodrászhoz, manikűröshöz, sminkeshez és kipihenten érkezzen az esküvődre, mint a dekoráció. És végül is van még három másik lány rajta kívül… Arról nem is beszélve, hogy akit megfizetsz, attól számon is kérhetsz, míg ezt a szívességekről nem lehet elmondani. Mindenképp szánj elég időt a dekoráció elkészítésére!
A teljes kivitelezést azoknak ajánlom, akik már előző nap is díszíthetik a termet. Ha csak aznap mehetsz, hidd el, magadnak teszel jót, ha bevonsz profikat is. Egyébként is, meg is lehet osztani a munkát. Számtalan kivitelezést bonyolítottunk le úgy, hogy az ügyes kezű menyasszony jó néhány dolgot elkészített előre, mi pedig elhelyeztük őket kiegészítve olyan elemekkel, melyeket csak az esküvő napján lehetett megcsinálni.

8. Válassz olyan dekoratőrt, akihez el tudsz menni mintákat nézni, esetleg próbadekorációt tud készíteni!

Az ember nem is gondolja, mennyi árnyalata lehet a rózsaszínnek vagy a lilának, de ha azt mondom, tengerkék, biztos, hogy nem csupán egyfajta kék ugrik be. Jó, ha el tudsz menni és kiválasztani, megnézni, kipróbálni a választott dekorációt. Ez szinte elengedhetetlen. Ha látod, hogy fog kinézni az asztalon a virágdísz, el tudod dönteni, kell-e még valami hozzá, vagy túl sok lesz rajta. Egy asztali dekoráció függ a tálalástól is, hiszen, más-más a helyigénye egy tányér szerviz vagy egy tálszervizzel felszolgált ételnek.

9. Bízz a kiválasztott dekoratőrödben!

Hallgasd meg a tanácsait, bízz benne, hiszen valami miatt őt választottad! Hidd el, neki is az a célja, hogy gyönyörű esküvőt varázsoljon neked!

10. Mindenképp készíts szerződést!

Melyben lefixáljátok a teljes dekorációt leírással, költségvetéssel együtt. Így mindketten védve vagytok.

11. Ha változtatást szeretnél, mindig írásban jelezd!

Kevés a telefon, hiszen a mai világban rohan mindenki, százfelé vannak az ember gondolatai, lehet, hogy miután letette a telefont el is felejti, amit mondtál neki. Azt sem tudhatod, milyen szituációban hívtad fel, lehet, hogy épp a gyerekével volt orvosnál…stb. Vedd figyelembe azt is, hogy nem csak a te esküvődet dekorálja, így nem biztos, hogy rögtön minden részlet tekintetében képben van. Szóval, ha leírod, mind a ketten jobban jártok, itt mindenképpen hivatkoznék a régi szólásra: ’ A szó elszáll, az írás megmarad!”

+1 2019-es esküvői trend:

Az idei greenery irányzat mellett (zöldek finom árnyalatai, ezüstös zöld növények – eukaliptusz, kövirózsa, olajfa ága, babér…stb) az ú.n rosegold színek. Fémes csillogás, geometriai formák. Minden szín kicsit fáradtabban, pasztellesebben. Előtérbe kerülnek a finom és minőségi anyagok.

Remélem, ezzel a rövid összeállítással adhattam egy kis betekintést az esküvői dekoráció világába! Természetesen még hosszú órákon keresztül lehetne mesélni a fortélyokról, kivitelezésről, különböző ötletekről, a legújabb trendekről,…stb. De egy esküvői dekoráció mindig személyre szabott, és jól előkészített.

Amennyiben szeretnél többet látni, hallani, tájékozódni, gyere el hozzánk a bemutatótermünkbe, ahol személyre szabott tanácsot kaphatsz az esküvői dekorációd megtervezéséhez!
Dekor Stílus 1034 Budapest, Bécsi út 100.
Előzetes időpont egyeztetés 
Telefonon: 0670-9388441, e-mailen: info@ce-dekoracio.eu
Facebook: Dekor Stílus, DekorKellék,
www.ce-dekoracio.eu.

A cikk szerzője: Joó Zsuzsa

A következő rész:

Már csak egy tanulós rész van hátra. Ismét egy zsáknyi hasznos információt zúdítok rátok. A 10. részben a menyasszony legfőbb támaszaihoz, a koszorúslányokhoz szólok. 40 tippet kapnak a koszorúslányok, hogy mit kell magukkal vinni az esküvő napján és 7 tippet ahhoz, mit kell elintézniük az esküvőt megelőző napon.
Ezért kedves menyasszonyok, kérlek, az utolsó rész feltétlen küldjétek tovább a koszorúslányotoknak! Jöhet?


Kedves Jegyespár!

Ha az Esküvő Dj Műsor szolgáltatásomhoz szeretnétek azonnali árajánlatot kapni, az alábbi linken bármikor kérhetitek az árkalkulátorom:  http://eskuvodjmusor.hu/arajanlat/

Ha még nem léptetek be az Esküvő Akadémia zárt FB csoportjába, akkor itt megtehetitek. Itt további érdekes és hasznos információkat, cikkeket, szolgáltatói ajánlatokat találtok.

Baráti üdvözlettel: Ofner László (Dj Catana):
06 30 93 22 808