fbpx
Esküvő pénteken! – Jobb-e a pénteki esküvő?

Esküvő pénteken! – Jobb-e a pénteki esküvő?

Érdemes-e péntekre szervezni az esküvőt? Van-e különbség? Mi szól mellette és mi szól ellene? Olcsóbb-e a pénteki esküvő?

A pénteki esküvő

Engedd meg, hogy az elején válaszoljak. Igen jobb, igen olcsóbb.
Ha döntés előtt állsz, mindig mérlegelj! Vedd számításba a lehetséges érveket és ellenérveket! Vegyél elő egy papírt és húzz egy függőleges vonalat középre! A vonal egyik oldalára írd fel, hogy pozitívumok, a másik oldalára, hogy negatívumok!
Vegyük együtt végig és írd fel a papírra, hogy mik szóltak a pénteki esküvő mellett és mik szóltak ellene.

A pénteki esküvő előnyei és pozitívumai:

 • A pénteki esküvő olcsóbb.
  Pénteken a legtöbb szolgáltató olcsóbb, vagy legalább is alkuképes. Nem mindegy, hogy egy esküvői szezonban 20-25, vagy 40-50 esküvőt tud bevállalni a szolgáltató. Legyen az zenész, dj, ceremóniamester, vagy vendéglátós. Néhány éve elkezdték akciózni a péntekeket a szolgáltatók.
  Akár 20-25% megtakarítás is elérhető szolgáltatónként, ami nem kis összeg. Még egy kisebb esküvőnél is több százezer forintot tudtok megspórolni.
 • Péntekre lesz szabad időpont.
  Mindenki a szombatra van ráfeszülve. A legtöbb szolgáltató pedig egyszerre, egy időben csak egy esküvőt tud bevállalni. Minél közelebb van az esküvő időpontja, annál nehezebb egyeztetni, hogy a kiszemelt fotós, a dj, a ceremóniamester, a templom, az anyakönyvvezető, a vendéglő, és sorolhatnám, mind egy időben szabad legyen számotokra.
  Pénteki esküvőszervezésnél nem, hogy szabad lesz a dátum, de ahogy az előzőekben említettem, még olcsóbb is lesz.
  Nem kapod meg, hogy „sajnálom, de a dátum már foglalt” mondatot.
 • Pénteken felszabadultabbak a vendégek.
  Jóleső érzés, jóleső tudat, hogy még előttük áll a hétvége. A tapasztalatok alapján egy kicsit több alkoholt fogyasztanak és emelkedettebb a hangulat. A legtöbben egy extra szabadnappal indítják a hétvégét ami számukra még különlegesebbé teszi a napot.
 • Szombaton lehet nászútra utazni.
  Sok nyaralásos turnus szombattól szombatig tart. Így szombaton el tudtok utazni a nászútra. Voltam olyan pénteki esküvőn, ahol az ifjú pár a lakodalomból szombat hajnalban, még a buliból lelépett, mert indult a repülőjük.

A pénteki esküvők negatívumai

 • A péntek munkanap, van akinek szabadnapot kell kivenni.
  A péntek munkanap. Így aki dolgozik, de aktív részvevője az esküvőtöknek, pl: szülők, tanuk, közeli hozzátartozók, Ők nem csak a szertartásra akarnak ‘beesni’, hanem az egész napot ennek az eseménynek kívánják szentelni. Ezért szabadnapot kell kivenniük.
  Beszélgettem esküvőszervezőkkel és olyan párokkal is akik pénteken tartották az esküvőjüket és ez sehol, senkinél nem jelentett különösebb gondot, de azért érdemes gondolni rá.
 • Érdemes később tartani a ceremóniát.
  Pont az előzőek miatt, mert a péntek munkanap, nem minden vendégetek fog szabadnapot kivenni. Lehet, hogy csak fél napot dolgozik, lehet, hogy néhány órával korábban elkéredzkedik a munkahelyéről. Minél később kezditek a szertartást, annál kevésbé kell a vendégeiteknek átszervezniük a munkanapjukat.
  Pl: a délután 3 órás szertartás kezdés helyett csak 18.00-kor kezdődik a szertartás, vagy 18.00 helyett 19.00-kor kezdődik. Ez utóbbi lehet, hogy csak kis különbség, de nagy segítség a vendégeknek, hogy időben odaérjenek.
 • Nagyobb a városi forgalom.
  Főleg Budapesten, vagy a nagyobb városokban számolni kell a péntek délutáni dugókkal.
 • Egyesek szerint hagyomány a szombat mellett szól.
  Hallottam, olvastam olyan véleményt, hogy a szombat az ‘esküvő nap’ és csak a szerencsétlenek tartják pénteken, és őrizni kell a hagyományt. Ez egyszerűen badarság és rosszindulat.
  Nincs olyan, hogy esküvői nap. A tévhitek ellenére pénteken is van a templomban esketés és nincs olyan, hogy ‘szombat az esküvő nap’.
  Aki pedig a sok pozitívumot, az anyagi előnyöket a hagyománnyal állítja szembe, az nem nézi a Ti érdekeiteket.

 

További érveket és ellenérveket is gyűjthetsz, esetleg végigkérdezhetitek a rokonságot, hogy kinek mi a véleménye. Így kiderül, hogy találkoztok-e nagyobb ellenállással. Senki nem akarja, hogy valakinek rossz szájíze legyen az esküvő napján, nem lenne jó, ha valaki a péntek miatt orrolna meg, vagy e miatt alakulna ki konfliktus. Azt azért ne felejtsétek el, hogy ez a Ti napotok, nektek kell dönteni.

Ha mind a negatívumokat, mind a pozitívumokat felírtad, akkor azt is mérlegeld, hogy melyik érv mennyit nyom a mérleg serpenyőjén. Mennyit lehet megspórolni, mennyivel lehet jobban járni egy pénteki esküvővel, ahol minden szolgáltatóval meg tudtok egyezni az adott napra.

+1 érv a péntek mellett:

 • Az Esküvő Dj Műsor árakból is megkapjátok a 20% kedvezményt.
  Számoljátok ki, hogy a nálam megspórolt, sőt, az összes szolgáltató kedvezményéből megspórolt összeget mi mindenre tudnátok elkölteni.

Kívánok jó esküvőszervezést! Üdvözlettel: Dj Catana

 


Iratkozz fel az INGYENES esküvői tippekre, ötletekre!

Ha feliratkozol, minden héten postázom Neked a legfrissebb esküvői tippeket-trükköket.
Az eddigi tippeket-trükköket itt találod.
Kérj Esküvő Dj Műsor árajánlatot itt!

Kérem az ingyenes Esküvő Akadémiát!
10 részes sorozat amiben összeállítottam a legfontosabb információkat,
hogy tökéletes legyen az esküvőd!
Kérem az "Esküvői tippek-trükkök" sorozatot!
A felhasználási feltételeket elfogadom