fbpx
Milyen a jó ceremóniamester?

Milyen a jó ceremóniamester?

A ceremóniamester (CM) korábban vőfély nem helyettesíti az esküvőszervezőt, de nagy segítség a vendégek koordinálásában. A mi esküvőnkön nem volt vőfély, sem esküvőszervező, sem ceremóniamester. Nem volt rá szükségünk, sem pénzünk, megoldottuk magunk. Így viszont egy kicsit kiestünk az ünnepelt szerepköréből, és sokkal inkább vendéglátóként kellett viselkednünk.
Nem vagyok ceremóniamester oktató, de sok rendezvényen vettem már részt műsorvezetőként és dj-ként is. Az esküvői munkám során számtalan jó és a pályára kevésbé megfelelő ceremóniamesterrel találkoztam.

Vőfély, vagy ceremóniamester

Régi hagyomány volt a lakodalmakba vőfélyt hívni. Ha nem hivatásos vőfély volt, akkor ezt a tisztet általában a család egy közeli barátja, vagy egy rokon látta el. A népviseletbe öltözött vőfély segített a leány kikérésében, az esketésben, és a vacsora tálalásánál.
Ezt a feladatot mára átvették a ceremóniamesterek. A népviseletet felváltotta az elegáns öltöny, de megmaradtak a kedves, vicces, csapatépítő játékok, amikkel tovább színesítették az est programját.

A Ceremóniamester mint házigazda

A vendégeket fogadni kell. Útbaigazítani kell őket, és a ceremóniamester az a személy akihez minden ügyes-bajos dolgunkkal fordulhatnak.
Van olyan ceremóniamester aki versekkel konferálja a vacsora fő fogásait, és van aki csak egyszerűen felkonferálja azt. Van aki népviseletbe öltözik, és van aki egyszerű öltönyben jelenik meg.
Találkoztam olyan vérprofi Ceremóniamesterrel, aki minden mozdulatával, mondatával és a vendégekhez való hozzáállásával tökéletesen koordinálta az esküvőt és a lakodalmat is és sajnos olyan, igen szerencsétlen próbálkozóval is aki bizonytalanabb és gyámoltalanabb volt még a vendégeknél is.
Volt aki a mikrofonnal állt hadilábon, és volt aki saját dalos ‘playback’ műsorral akarta magát a figyelem középpontjában tartani.
Az egyik ceremóniamester a vendégekkel együtt bulizott és osztozott az örömükben, míg a mási csak ücsörgött egy széken ásítozva amíg nem volt feladata.

Mindenki döntse el maga, hogy milyen ceremóniamestert választ. Mi legyen a fő erőssége: műsorvezető, konferanszié, játékmester?

Sok cég és magánvállalkozó indított ceremóniamester szolgáltatást. Vannak dj-k akik egyszerre vállalják a zenei műsor szolgáltatást és a ceremóniamester feladatát.  Lehet közöttük válogatni, hogy kinek milyen stílusú, személyiségű szolgáltatóra van szüksége.

Találkozzatok személyesen

Ha most nősülnék nem választanék ceremóniamestert csak az internetes leírások alapján. Mindenképpen találkoznék vele előtte, hogy meggyőződjek róla, valóban Ő-e az a személy akire rábíznám a legszebb napom kézben tartását, irányítását.

A profi ceremóniamester magától akar veletek találkozni, hogy beszélgessetek. Adatokat gyűjt rólatok a játékaihoz és informálódik, hogy ki mit szeret, mi az ami megengedhető akár a játékokban, mi az ami kényesen érintheti valamelyik felet.
A családi ellentéteket is érdemes megosztani vele, mert nagyban segíthet a kisebb feszültsége oldásában.

A Dj foglalkozzon a zenével, a ceremóniamester pedig a vendégekkel

Én nem vagyok ceremóniamester, nem is vállalok ilyen teendőket. Ezt a feladatot rábíznám a profikra. A dj dolga, hogy a ceremóniamester munkáját a hangosítással, a zenékkel (bejátszásokkal) segítse, maximálisan kiszolgálja Őt. Véleményem szerint a DJ foglalkozzon a zenékkel, a technikával és a műsorral, a ceremóniamester pedig foglalkozzon a vendégekkel. E kettő nem fog egyszerre menni, hogy valamelyik kárára ne lenne.

A szükségetek lenne a vérprofi ceremóniamester elérhetőségére, akkor írjatok rám, vagy hívjatok telefonon. Esküvő Dj Műsorral kapcsolatban pedig itt kaptok árajánlatot tőlem.


Iratkozz fel az INGYENES esküvői tippekre, ötletekre!

Ha feliratkozol, minden héten postázom Neked a legfrissebb esküvői tippeket-trükköket.
Az eddigi tippeket-trükköket itt találod.
Kérj Esküvő Dj Műsor árajánlatot itt!

Kérem az ingyenes Esküvő Akadémiát!
10 részes sorozat amiben összeállítottam a legfontosabb információkat,
hogy tökéletes legyen az esküvőd!
Kérem az "Esküvői tippek-trükkök" sorozatot!
A felhasználási feltételeket elfogadom