fbpx
Pasis téma – Mekkora hangerőre lesz szükség az esküvőn?

Pasis téma – Mekkora hangerőre lesz szükség az esküvőn?

Kedves Menyasszony, elnézést kérek, de ez egy kicsit pasis téma lett. Talán egy mosoly is átfutott az arcodon, hogy végre egy kis olvasnivaló a vőlegénynek is adódik, ezért kérlek told ezt az orra elé, érezze, hogy ebben a témában most Ő a kompetens!

„- Mekkora hangfalat szeretnél? – Amekkorát úgy kell teherautóval betolni, mert itt akkora, hét határra szólő buli lesz, hogy még a harmadik faluban is erre fognak mulatni.
– Megoldható.”

Úgy is feltehetnénk a kérdést, hogy milyen technikára lesz szükség?
Tréfát félre téve a komplett stadion koncerthang lehet, hogy túlzás lenne, de azért nem árt, ha a hátsó asztalnál is hallják még a zenét amikor a nyitótánc elkezdődik.

Az egyik véglet amikor megérkezik a dj és csak hozza és hozza és cipeli, és pakolja a hangfalakat egymás hegyére, hátára, hadd szóljon. Amikor rázendít, berepednek az ablakok.
A másik véglet amikor valaki megjelenik két leharcolt, szerencsétlen, kis hangfallal a hóna alatt ami buli közben visít, kopog, torzan recseg, majdnem elpusztul, hogy még egy hanggal többet ki tudjon préselni magából.

Külön kihívás lehet olyan technikát összeállítani ami túl tudja harsogni a hajnalban összekapaszkodott baráti férfikórust, akik mindenáron be akarják bizonyítani, hogy szebben és hangosabban éneklik a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozást, mint a Nagy Feró. Ugyanakkor ez a hangtechnika nem viszi le a nagypapa póthaját egy kövérebb basszusnál.

A szolgáltatók kínálatában felsorolás jelleggel szerepelnek  a technikai eszközök, csomagonként. Bronz csomag 2x200W, ezüst csomag 2x800W, arany csomag 4x1600W, kompakt láda, szélessávú sugárzó, sub láda, limiter, processzor, 2×16 csatornás….stb.
Nem kellene ilyen technikai adatokkal fárasztani az ügyfelet. Ha a szolgáltató megbízható és régi, tapasztalt szakember, akkor Ő pontosan tudja, hogy egy esküvőre mekkora és milyen hangtechnikát kell vinnie.

A szolgáltatónak mindössze a következő információkra lesz szüksége:

1. Hány fő lesz a lagziban?
2. Hány fő várható a szertartásra?
2. Szabad téren, vagy zárt téren lesz szükség a hangosításra?
3. Ha zárt térről van szó, akkor az hány négyzetméter, milyen belmagasságú?
4. Lesz-e valami műsor, kisebb zenekar, különleges produkció amit hangosítani kell?

Más és más teljesítményű, elrendezésű és jellegű hangosításra van szükség beltéren és szabadtéren, zárt, alacsony belmagasságú helyiségben és egy tornateremben, vagy egy sportcsarnokban.

A hangosító eszközök típusának, teljesítményének kiválasztását ne várja egy szolgáltató a megrendelőtől. A rendezvény információi alapján pontosan kell tudja dj vagy a hangosító cég, hogy mire lesz szükség.

A hangosítást és a buli fényeit általában a dj, vagy a zenekar viszi, kivéve, ha valami extra igény lenne és külön céget bíznak meg az esküvő technikai kiszolgálásával. Ez jellemzően a magasabb költségvetésű, nagyobb létszámú (többszáz fős) esküvők esetén szokott igényként felmerülni.

Volt rá példa, hogy a vőlegény ragaszkodott a  nagy teljesítményű basszus ládákhoz egy alig 50 fős esküvőnél, zárt helyen. Mindenáron diszkó hangerőt akart a saját esküvőjére és erről nem is lehetett Őt lebeszélni. A következménye az lett, hogy remegtek a falak, a vakolat potyogott a plafonról, a poharak lerázkódtak a pultból és a felszolgálók senkivel nem tudtak kommunikálni. Nyolcan táncoltak a táncparketten és a megrendelő elégedetten mosolygott. A vendégek egy része közben csendben távozott.

Nálam is csomagok vannak, a technikai fetisiszták kedvéért egy-két csomagnál feltüntettem a teljesítményt, de alapvetően nem ragoztam túl a technikai leírást. Kérésre persze tudok további részleteket is küldeni.
Szerintem bőven elég annyi, hogy a meghatározott létszámú rendezvényre megfelelő technikai felszerelés milyen összegbe kerül a megrendelőnek.

Véleményem szerint nem kell egy esküvőre diszkó hangerő, sokkal fontosabb, hogy az idősebb vendégek is jól tudják magukat érezni. Nem minden vendég van hozzászokva a koncert hangerőhöz. Gondoljatok a szülőkre, a gyerekekre, a rokonokra akik esetleg az asztaloknál a buli alatt is szeretnének beszélgetni.

A hangsúlyt ezért nem a hangerőre, hanem inkább a hangminőségre kellene helyezni.
100 fő felett már ajánlatos a basszus láda használata. No nem a hangerő és a remegő falak, a hulló vakolat miatt, hanem a szebb, teltebb hangzás érdekében. Nem kell a hangtechnikát teljes hangerőn használni.

Mit jelent a létszám a hangerő tekintetében?

Kérdés az is, hogy az a 100-130 fő aki a lagziba hivatalos mit jelent.
Tapasztalatom alapján a lakodalom résztvevőinek 70-80%-a fog táncolni. Egy időben maximum a 30-50%-a, vagyis 30-65 emberről van szó a kialakított táncparketten. Azt gondolom, hogy ehhez a létszámhoz nem kell akkora hangerő, hogy a poharak potyogjanak. A buli hangosításához elegendő az egy időben a táncparketten táncolók létszámához igazítani a teljesítményt.

Számít a vendégek összetétele is. Ha több idősebb vendégre számítotok az esküvőn akkor konszolidáltabb, szolidabb technikával érdemes készülni, míg a nagyobb létszámú, fiatalos vendégek esetében egy kicsit jobban fel lehet majd tekerni a potmétereket.

Profi, modern hangfalakkal minden egyszerűbb

Ma már nagyon profi aktív rendszerű, könnyű kivitelű, nagy teljesítményű hangfalakkal lehet dolgozni, amik rugalmasan tudnak alkalmazkodni az igényekhez. Az általam használt db Technologies hangfalak kivételes teljesítménnyel és egyedülálló akusztikus kialakításukkal erőteljes, mégis kristálytiszta hangzást nyújtanak mind élő mind playback műsoroknál.

Érdeklődjetek a helyszínválasztáskor a hangerő problémáról!

El tudja venni a jókedvet amikor megjelenik a szomszéd egy kisbaltával, mert nem tud aludni, vagy ha kihívják rátok a rendőrséget, mert a szomszéd ház ablakai is remegnek a hangerőtől.

Az esküvők nagyrészt nyáron kerülnek megrendezésre amikor mindenki nyitott ablaknál alszik, így sokkal jobban zavarhatja a hangoskodás. Nektek ez lesz A NAGY napotok, de a szomszédban lakónak ez lehet, hogy már az ötödik esküvő a héten, amit nehezen tolerál nagy hangerő esetén.
Vagyis, ha igényetek van a dübörgő, nagy hangfalakra, akkor jól járjátok körbe, hogy nincs-e környékbeli akadálya, nem zavartok-e másokat a mulatozással.

Ez fokozottan igaz, ha szabadtéren lesz a lagzi, esetleg vízparton. Nem lesz fal ami útját állja a hanghullámoknak, amit a víz visz magával. A vízpart túl oldalán úgy fogják hallgatni a zenét, mintha Ők is a buliban lennének. Amíg jókedvűen veletek mulatnak addig nincs baj, de egy durcás szomszéd tud galibát és fejfájást okozni nektek és a vendéglátótoknak is.

 


Iratkozz fel az INGYENES esküvői tippekre, ötletekre!

Ha feliratkozol, minden héten postázom Neked a legfrissebb esküvői tippeket-trükköket.
Az eddigi tippeket-trükköket itt találod.
Kérj Esküvő Dj Műsor árajánlatot itt!

Kérem az ingyenes Esküvő Akadémiát!
10 részes sorozat amiben összeállítottam a legfontosabb információkat,
hogy tökéletes legyen az esküvőd!
Kérem az "Esküvői tippek-trükkök" sorozatot!
A felhasználási feltételeket elfogadom