fbpx

Esküvő Akadémia 6. rész – Milyen zene legyen az esküvői szertartáson és mit játsszon a dj a lakodalomban?

Az Esküvő Akadémia eddigi részei:
0. rész: Bevezető
1. rész: A 10 legfontosabb dolog
2. rész: Hogyan válassz szolgáltatót
3. rész: Miket kell leszervezni
4. rész: 10 leghasznosabb esküvőszervező tipp profiktól
5. rész: 10 tipp, hogyan spórolj meg drága forintokat az esküvődön


30 éve, hogy először beálltam a dj pultba. Kitanultam a szakma csínját bínját. Levizsgáztam, mint hivatásos lemezlovas, Pioneer Pro Dj lettem és dj palántákat oktattam az Európai Fény És Hangakadémián. E három évtized alatt megszámlálhatatlan mennyíségű rendezvényen és esküvőn pörgettem a talpalávalót.
Így bátran mondhatom, hogy ez az a téma ami a legközelebb áll hozzám.

Szertartás zenék

Kezdjük azzal, hogy egy rendezvénynek profinak kell lenni hangban, fényben, műsorban ugyan úgy, mint bármely szolgáltatás. Templomi szertartást nem szoktunk hangosítani, a templomnak általában megvan hozzá a megfelelő technikája (de nem kizárt).

Polgári szertartásnál a szertartásvezetőt mindig hangosítjuk, a párt csak abban az esetben, ha fogadalmat tesznek, vagy olyan egyéb szövegük van, amit hangosítani kell. Ehhez egyeztessetek a szertartásvezetővel.

Ha a szertartás alatt egyéb produkció is van, annak a hangosításáról is gondoskodnunk kell. Pl: vers, próza, vagy énekes, esetleg elektromos zongora.

A zenei igényeket szintén a szertartásvezetővel egyeztessétek aszerint, hogy Ti mit szeretnétek és neki milyen részekből áll a ceremóniája.

Zenék amikre  a szertartás alatt szükség lehet:
– a vendégeket halk aláfestő zenével fogadjuk (kb 30-60 perc)
– a menyasszony bevonuló zenéje
– a vőlegény bevonuló zenéje
– szertartás halk aláfestő zene
– gyűrűhúzó zene
– szülők köszöntő zenéje
– zenék a gratulációk alatt (10-30 perc)

Amikor a szertartásvezető beszél, a zene alatta általában jobb, ha valamilyen instrumentális (ének nélküli) dal. A szertartáshoz megfelelő zenei javaslataimat 40 db zenét a szertartáshoz itt találsz az oldalamon.

A zenéket a dj-nek, vagy annak aki a zenét, a hangosítást szolgáltatja előre adjátok le. Egyeztessétek vele, hogy hogyan, milyen formátumba kapja meg. Nekem elég egy YouTube lista, de ha egyedi zenét szeretnétek, akkor előre küldhetitek mp3-ban, vagy odaadhatjátok a szertartás előtt egy pendrive-on.

Buli zenék

Dj-ként meg szoktam kérdezni, hogy kértek-e vacsorazene hangosítást. Ez azt jelenti, hogy a vacsora helyszínére érkező vendégeket már halk aláfestő zenével fogadjuk és hangulatteremtő zenéket játszunk már a vacsora alatt is. Kezdetben valami instrumentális launch mixet, majd ahogy közeledik a vacsora vége, úgy teszünk be egyre hangulatosabb zenéket, hogy a végén már alig várják a vendégek, hogy táncra perdüljenek.

2017-ben Bernadett és Gábor lagziján (az alábbi videóban) esett meg, hogy a leves és a főétel között, már elindult a bulizás és alig lehetett a vendégeket visszaültetni az asztalukhoz.
Számomra a legnagyobb öröm, ha olyan tapsot kapok a lagzi végén, mint ebben a videóban 🙂

Zenekar

Ha zenekart kértek fel, akkor velük is egyeztessétek, hogy mi fog szólni a vendégek érkezésekor, mi fog szólni a vacsora alatt.

Egy barátomék zenekart kerestek az esküvőjükhöz. Csak olyan zenekar jöhetett szóba, aki vállata, hogy nem tart szünetet. Olyan együttest kerestek, akik képesek voltak hajnalig megállás nélkül zenélni. Ez egy vidéki hagyományőrző lagzi volt. Amikor a vendégek megérkeztek, Ők már tolták a lakodalmas zenéket. A vacsora alatt volt egy kis pihenőjük, mert akkor egy 4 fős cigány zenekar jött cimbalommal, hegedűkkel és magyar nótákat húztak az asztalok között, de a vacsora végétől egész reggelig játszott a zenekar.

Ti is egyeztessétek, hogy mennyit fognak játszani, milyen szüneteket tarthatnak és főleg mi a repertoárjuk. Tudnak-e játszani időseknek és nagymamáknak egyaránt. Ha a dj-nek jók a referenciái nem annyira fontos előre megnézni, de egy zenekart feltétlenül hallgassatok meg élőben is!

Kívánságlista

Dj-ként én szoktam kérni az ifjú pártól egy kívánságlistát és egy feketelistát. Ezek állhatnak egyedi dalokból, vagy csak stílusokból is. Így pontosan tudom, hogy mik az igényeitek, mik a kedvenceitek, mik azok amiket nem szeretnétek hallani a saját esküvőtökön, mert utáljátok. Ez a Ti napotok, szóljon az amit Ti szerettek. A stílusokat, a dalokat pontosan egyeztetjük az esküvő előtt és a lagziba már egy összekészített zenei repertoárral érkezem. Természetesen a buli közben is van lehetőség zenei kérésekre, a nálam lévő több ezer dal közül.

Menyasszonytánc, menyecsketánc

Néha, ha úgy érzem, hogy nem jó az elképzelés javaslatot teszek. A menyasszonytáncnál, vagy menyecsketáncnál ez többször előfordul. Egyre nagyobb a divatja a dj-nek a zenekarral szemben. Egyre többen szeretnének olyan házibuli zenékre vigadni, táncolni, amik nem a klasszikus lakodalmas mulatós zenék. Így ezeket a műsorból, ha a kérésetekre ki is hagyom, a menyasszonytáncra mégis ezt ajánlom.

A lakodalomhoz hozzá tartoznak a lakodalmas mulatósok. Ha a műsorból ki is marad, a menyasszonytáncnál, amikor minden vendég megpörgeti a menyecskét, nagyon pörgős és hangulatos tud lenni a hagyományos lakodalmas. Ráadásul olyan egyveleget játszom, amire folyamatosan lehet pörgetni az arát. A vendégek számától függően 15-30 perc egy menyasszonytánc. Ekkor olyan gyorsan követik egymást a felkérők, hogy nem adhatunk esélyt annak, hogy leüljön a hangulat.

Volt olyan esküvőm, ahol a menyasszonytánchoz egy komplett listát írt össze az ifjú pár házibuli zenékből. Nem akartak lakodalmast. Az általuk összeírt zenéket nem tudtam volna élvezhetően, úgy összemixelni, hogy ne legyen benne a dalok eleje és vége, a bevezető és levezető rész. Olyan dalok is voltak benne amikre ugyan jól lehet énekelni, de kevésbé lehetett a menyasszonyt megpörgetni. Így nekik is javasoltam, hogy ezeket a házibuli zenéket inkább lejátszom a műsor alatt, de ne hagyjuk, hogy a menyasszonytánc alatt leüljön a hangulat. Ott pörögni, pörögni, pörögni kell megállás nélkül. Szerencsére Ők is hallgattak rám és fergeteges buli lett belőle.

Kívánságok kezelése

Volt esküvőm ahol vegyesen kértek tőlem lakodalmast és retró házibuli zenéket. Ott is hajnalig ropták.

Egy másik esküvőmön az ifjú pár kérésére csak funky zenék szóltak. Ebben az esetben a násznépnek volt egy kis hiányérzete. Végül a fiatalok akik megrendelték a lagzijukhoz a zenét maximálisan élvezték és elégedettek, a vendégek pedig megértőek voltak.

Ne feledjétek, ez a Ti esküvőtök, ez rólatok kell, hogy szóljon. Ne dőljetek be az olyan dj-nek, zenekarnak aki azt mondja, hogy bízzátok csak rá magatok, Ők tudják, hogy mi kell nektek. Első találkozásra? Honnan tudnák? A Ti esküvőtökön olyan zene szóljon amit szerettek, amitől boldogok vagytok, amire jól érzitek magatok. Válogassatok a Youtube-on és küldjétek el a listátok!

Ha a vendégek közül valaki olyan zenét kér ami beleillik a Ti elképzelésetekbe, az általatok kedvelt stílusba, akkor természetesen lejátszom. Ha nem, akkor elnézést kérek tőle és megmondom neki, hogy sajnos ez most nem fog menni, mert az ifjú pár azt kérte, hogy ilyen ne legyen. Ha ennek ellenére erőszakoskodik, akkor hozzátok küldöm. 🙂 Ebből nem szokott gond lenni, általában mindenki megérti, hogy ez nem az Ő esküvője, hanem a Tiétek és mivel barátok, rokonok közt vagytok, így a vendégek is toleránsak.

Zenéljünk a nagymamának és az unokának is

A műsor első részében szeretem előnyben részesíteni a régebbi slágeresebb dalokat, amire a szülők, nagyszülők is szívesen táncolnak. Van egy válogatás zenei ajánlatom: 20 dal a Nagyinak címmel, itt találod. Ráérünk a keményebb rock, vagy house számokat hajnalban elővenni amikor már inkább csak a fiatalok tombolnak a táncparketten. A legtöbb esküvőmön a 70-es, 80-as, 90-es évek retró és házibuli dalai forognak, hajnalban pedig a 2000-es évek dalai kerülnek elő, amit néhány mai slágerrel színesítek.

Videó Disco

„Ne csak halld, lásd is amire táncolsz” – Ezzel a szlogennel és a Pioneer forradalmi DVD lejátszóival turnéztam körbe az országot 2006 és 2008 között. Pioneer Pro Dj-ként Magyarország legnagyobb klubjaiban léptem fel szerte az országban. Így vezettem be az újkori videó diszkózást hazánkba, amit ma már laptopról szolgáltatunk.
Videóklippek forognak egész éjjel, és azok a vendégek akik se táncolni, se beszélgetni nem akarnak, mozizhatnak. Ez egy különleges szolgáltatás, az LCD TV-ken, vagy a kivetítőn megelevenednek a dalok, megjelennek az eredeti előadók.
Magyarország legszélesebb videóklip repertoárjával rendelkezem, így kérhettek akár VideoDisco-t is a lagzitokba.

Árban nem sok a különbség, de a technikában hozzá kell számolni a képi megjelenítő eszközöket (kivetítő, vászon, vagy LCD TV). A kivetítő eszköz több funkciót is elláthat, mivel a gyermekkori képek, videók vetítését is meg lehet oldani rajta a buli előtt, például a vacsora alatt.

Technika

Ha tőlem kéritek a műsort, akkor professzionális minőségű hangot és a modern led-es fénytechnikát is viszek magammal. A videótechnikáról egyeztetnünk kell mert lehet, hogy azt a helyszín is tudja biztosítani.

Zenekar esetén egyeztessetek, hogy milyen technikát visznek, szükségük van-e valamire a fellépésükhöz. Kérdezzetek rá, hogy milyen fénytechnikával rendelkeznek! Zenekaroknál ez nem mindig alapértelmezett.

Árkalkulátor – Azonnali árajánlat

Azonnali árajánlatot kaphattok az Árkalkulátoromból az Esküvő Dj Műsoromhoz. Ha megfelel az árajánlat, az űrlap alján kérjetek visszahívást! Felhívlak telefonon és egyeztetjük a részleteket.
Az ország bármely településére elmegyek zenélni, ha hívtok. 🙂

Szerintem eléggé kiveséztük ezt a témát, de lehet, hogy pont ezért merültek fel benned kérdések. Ha így van, akkor bátran írjatok, vagy hívjatok telefonon!
Elérhetőségeim:
email: info@eskuvodjmusor.hu
Tel: 06309322808

Végezetül még egy videó ami Szolnokon készült a telefonommal buli közben, egy sátras lagziban. Nektek is ekkora bulit, ekkora hangulatot kívánok az esküvőtökre!

Ajándékok:

Húúú, ismét egy csomó ajándékkal készültem neked. Hol máshol, ha nem a zenei résznél? 🙂 A „Dj Catana”, vagy a „Retró Házibuli” podcast csatornámról számtalan mixet tölthetsz le, ezek közül most 3-at illesztettem be ide az oldalba. Tölts le a telefonodra egy podcast programot, keress rá valamelyik csatornámra és már húzhatod is le a mixeket, viheted magaddal és hallgathatod őket internet nélkül is, vagy játszhatod bármilyen házibuliban.

Dj Catana – Retro Doop Live Mix:
Kb 20 éve készítek Aerobic mixeket fitnesz edzőknek.
A Retro Doop Live Mix egy órás nonstop retro dance mix, amit 2015-ben rögzítettem. 4×4-es ütemre mixeltem, így akár fitnesz edzéshez is használhatod, de bármilyen házibuliba is kiváló lehet. A mix letöltéséhez kattints a linkre!  A mixet itt tudod meghallgatni, vagy letölteni

Retró Házibuli: Catana – Csavard fel a szilvesztert
Van egy oldalam, a http://retrohazibuli.hu ahol találsz egy podcast csatornát. A Retró Házibuli podcast csatornája az iTunes egyik legnépszerűbb zenei podcast-je volt 2016-ban.
A podcast használatához itt találsz segítséget.
Ezen a csatornán egy csomó Retró Házibuli mixet találsz, amiket letöltve magaddal is viheted őket a telefonodon és internet nélkül tudod hallgathatod. Innen választottam és illesztettem be ide egy azonnal letölthető szilveszterei Retró Házibuli mixet.  A mixet innen töltheted le! (jobb egérgombbal kattints a linkre, és audio (mp3) fájl mentése)

 

Dj Catana – MaxiMix 5
A maximix sorozatom 5. mixe 115 modern klubslágert tartalmaz 86 percben. Jó sűrű. A beillesztett Mixcloud csatornámon megtalálod az előző részeit is. Az 5. részt nem csak, hogy beillesztettem ide az oldalba, de adom hozzá a letölthető linket is. Innen tudod letölteni a mixet.

Így hirtelen ez a 3 mix volt amit kiválasztottam, de természetesen a podcast csatornáimról még rengeteg mixet letölthetsz. Élőben az esküvőtökön pedig azt játszom amit Ti szeretnétek. A 70-es, 80-as, 90-es, évek legnagyobb slágereit, a házibuli zenéket, a 2000-es évek, vagy napjaink rádiós No.1 dalait.  A zene legyen veletek! 🙂 Üdv: Catana

A következő rész:

Megint hagyok Neked egy napot, hogy letölthesd az ajándékaim. Egészen jól haladsz, hamarosan elsajátítod az esküvőszervezés minden csínját, bínját. Jöhet a következő (7.) rész? Ebben a vőfélyeket és a ceremóniamestereket vesszük nagyító alá.


Kedves Jegyespár!

Ha az Esküvő Dj Műsor szolgáltatásomhoz szeretnétek azonnali árajánlatot kapni, az alábbi linken bármikor kérhetitek az árkalkulátorom:  http://eskuvodjmusor.hu/arajanlat/

Ha még nem léptetek be az Esküvő Akadémia zárt FB csoportjába, akkor itt megtehetitek. Itt további érdekes és hasznos információkat, cikkeket, szolgáltatói ajánlatokat találtok.

Baráti üdvözlettel: Ofner László (Dj Catana):
06 30 93 22 808