fbpx

Esküvő Akadémia 7. rész – Milyen a jó ceremóniamester, vagy vőfély

Az Esküvő Akadémia eddigi részei:
0. rész: Bevezető
1. rész: A 10 legfontosabb dolog
2. rész: Hogyan válassz szolgáltatót
3. rész: Miket kell leszervezni
4. rész: 10 leghasznosabb esküvőszervező tipp profiktól
5. rész: 10 tipp, hogyan spórolj meg drága forintokat az esküvődön
6.rész: Milyen zene legyen az esküvői szertartáson és mit játsszon a dj a lakodalomban?


Ahány vőfély, annyi féle. Alapvetően az a szerepe, hogy esküvői tapasztalatával és rátermettségével ellása a házigazda szerepét, irányítsa a vendégeket, problémamentesen levezényelje a napot. Ő az összekötő kapocs a vendégek és a szolgáltatók között. Ő az, akihez bármilyen kérdéssel, ügyes-bajos dologgal fordulni lehet. Ő az, aki, ha úgy kívánjátok az esküvő alatt szórakoztatja a vendégeket.

Alapvetően két típusú házigazda létezik. Az egyik a hagyományőrző vőfély, aki vidám, néha pajzán versekkel konferálja a lagzi eseményeit, és vicces játékokkal szórakoztatja a vendégeket. Magyaros öltözetben, fokosával, díszes ruhájával és kalapjával végigkíséri az ifjú párt az esküvő napján.
A másik véglet a modern kor műsorvezetője, ceremóniamestere (CM), aki visszafogottan csak felkonferálja a lagzi eseményeit. E két típus között azonban sok az átmenet. Van aki ceremóniamesterként nem csak konferál, de játékokat is beilleszt a műsorába, ugyan úgy versekkel konferálja a fő fogásokat a vacsoránál. Van aki harsány és szórakoztató, de van akit éppen azért kérnek fel, mert visszafogott, háttérben meghúzódó.

Ha valakinek megoldandó problémája van, akkor ne az ifjú párt zaklassa, hanem legyen akihez bizalommal fordulhat. Lehessen tudni, hogy a 12-16 órás esemény alatt mikor, mi következik.

Ezt a feladatot sok esetben költségtakarékossági szempont miatt egy barát látja el, de egy tapasztalt, hivatásos vőfély, vagy CM aki jól végzi a dolgát, igen sokat tud hozzátenni egy esküvő hangulatához. Ugyanakkor azt is meg kell, hogy jegyezzem, hogy ha túltolja a szerepét, vagy nem alkalmas rá, akkor sokat ronthat is rajta. Ezért felhívnám a figyelmeteket a körültekintő vőfély/CM választásra.

Vőfély, vagy ceremóniamester

Régi hagyomány volt a lakodalmakba vőfélyt hívni. Ha nem hivatásos vőfély volt, akkor ezt a tisztet általában a család egy közeli barátja, vagy egy rokon látta el. A népviseletbe öltözött vőfély segített a leány kikérésében, az esketésben, és a vacsora tálalásánál.
Ezt a feladatot mára átvették a ceremóniamesterek. A népviseletet felváltotta az elegáns öltöny, de megmaradtak a kedves, vicces, csapatépítő játékok, amikkel tovább színesítették az est programját.

Milyen a jó vőfély/CM ?

Itt megint az előzőekből indulnék ki. Ti milyet szeretnétek? Milyenek az elvárásaitok? Legyen harsány? Legyen visszafogott? Legyen sok vicces/pajzán játék? Verseljen a fogások között? Legyen saját produkciója, vagy csak műsorvezető legyen? Legyen olyan aki egyben Dj is? Elég nagy a kínálat.

Egy jó vőfély mindenképpen ragaszkodik a személyes találkozáshoz. Megismerkedtek egymással, beszélgettek és közelítitek az elképzeléseiteket egymáshoz. Ő is fog javasolni egy forgatókönyvet és nektek is biztosan lesz elképzelésetek. Hallgassatok a tapasztalatára, de a végeredmény mindenképpen olyan legyen amit szívesen fogadtok. Ne hagyjátok, hogy olyat erőltessen rátok, amit nem akartok! Ez mégis csak a ti esküvőtök.

A személyes találkozó során jó esetben kialakul egy szimpátia. Elképzelhető, hogy még további egyeztetésekre is szükség lesz.

A jó ceremóniamester egyben:
– műsorvezető: mert felkonferálja az eseményeket
– idegenvezető: mert tereli a násznépet, hogy ne széledjenek szét
– titkosügynök: mert a háttérből figyel és intézkedik, hogy elkerüljétek a katasztrófákat
– pedagógus: mert szót ért a gyerekekkel is és játékra bírja a felnőtteket is
– családtag: mert mindenki úgy érzi, hogy a rokonságból való
– gondnok: mert mindig van nála túlélőkészlet
– barát: mert bármikor lehet hozzá fordulni ügyes-bajos dolgokkal
– karmester: mert ritmusérzékkel és aránytartással vezényli le a napot

Sajnos a könnyű pénzkereseti lehetőség sokakat vonz, ezért az utóbbi időben egyre több hozzá nem értő adja el magát vőfélynek, vagy CM-nek. „Egy-két versikét elszavalok és néhány dolgot felkonferálok. Ó, hát ezt én is meg tudom csinálni” – Ezzel a felkiáltással bárki kinevezi magát CM-nek és elkér egy zsák pénzt a fellépéséért.
Szomorú, de egyre több dilettánssal találkozom. Volt beszédhibás akinek alig értettük a mondandóját, volt aki úgy berúgott, hogy az már kellemetlen volt, főleg amikor részegen akart játékot vezetni és belekötött a vendégbe. Akadt olyan is aki ott akarta megvalósítani énekes tehetségét és előadta hamiskás énektudását. Találkoztam olyannal aki alig bírt két mondatot megfogalmazni.

Jótanács: Ha kellemetlennek érzitek a vőfély/CM produkcióját, nyugodtan állítsátok le. Udvariasan kérjétek meg, hogy mostantól szerepeljen kevesebbet! Ha megsértődik, az legyen az Ő baja, de a Ti esküvőtöket ne rontsa el.

De természetesen volt szerencsém együtt dolgozni a legprofibb vőfélyekkel és ceremóniamesterekkel is. Akik tényleg úgy bántak a vendégekkel, mintha a saját rokonaik lettek volna. Akik határozottan és profin vezényelték le az esküvőt, akik játékain és sztorijain jóízűen nevetett mindenki. Akik rásegítettek az én munkámra is és együtt olyan bulit csaptunk, hogy máig emlegeti az ifjú pár és a násznép is.

Sajnos a legtöbb szolgáltató zsákbamacska. Nem tudni, hogy milyen műsort produkálnak. Ezért érdemes azoktól érdeklődni akiknek nemrég volt az esküvőjük, hogy mennyire voltak megelégedve. A weboldalakon található visszajelzések is lehetnek kamuk, hacsak nem tudjátok pontosan beazonosítani, hogy kit takar az aláírás. Minden szolgáltatónak alaposan nézzetek utána. Mik a referenciái, hol dolgozott. A legjobb választás mindig az ajánlás útján érkező szolgáltató.

Sokszor emlegetem a saját esküvőmet és ismét előtörtek az emlékeim. Nálunk nem volt esküvőszervező, se vőfély, se CM, pedig jó lett volna. Én nem olvastam Esküvő Akadémiát, akkoriban még internet sem volt. Szerveztük, intéztük ahogy tudtuk. Úgy él bennem az esküvőnk, mint egy gyorsvonat ami átzakatolt rajtunk. Igaz, a szervezésre is igen rövid időnk volt. Mindent mi intéztünk, így bárkinek bármi problémája volt, hozzánk fordult. Házigazdák voltunk a saját esküvőnkön. Így is szép emlék maradt, de mennyivel jobb, ha élvezni tudod az esküvőd, mert van aki megoldja helyetted a problémákat, ha van aki irányít.

A Dj foglalkozzon a zenével, a ceremóniamester pedig a vendégekkel

Én nem vagyok ceremóniamester, nem is vállalok ilyen teendőket. Ezt a feladatot rábíznám a profikra. A dj dolga, hogy a ceremóniamester munkáját a hangosítással, a zenékkel (bejátszásokkal) segítse, maximálisan kiszolgálja Őt. Véleményem szerint a DJ foglalkozzon a zenékkel, a technikával és a műsorral, a ceremóniamester pedig foglalkozzon a vendégekkel. E kettő nem fog egyszerre menni, hogy valamelyik kárára ne lenne. Ha csak egy-két közérdekű információt kell bemondani, azt a dj is megteheti, de ezt még nem nevezném műsorvezetésnek, se cermóniamesternek, nemhogy vőfélynek.

A következő rész:

A jó esküvői fotós és videós garantálja, hogy ne csak egy elillanó pillanat, hanem örök és visszanézhető emlékeitek legyenek. A következő (8.) részben róluk lesz szó. Megtudhatod, hogy ki a jó esküvői fotós/videós és hogyan válaszd ki a sok jelentkező közül a legjobbat.


Kedves Jegyespár!

Ha az Esküvő Dj Műsor szolgáltatásomhoz szeretnétek azonnali árajánlatot kapni, az alábbi linken bármikor kérhetitek az árkalkulátorom:  http://eskuvodjmusor.hu/arajanlat/

Ha még nem léptetek be az Esküvő Akadémia zárt FB csoportjába, akkor itt megtehetitek. Itt további érdekes és hasznos információkat, cikkeket, szolgáltatói ajánlatokat találtok.

Baráti üdvözlettel: Ofner László (Dj Catana):
06 30 93 22 808